TIENS Супер клациум во прав за деца

Препорачана продажна цена 2 001 ден
Цена на Дистрибуторот 1 601 ден

 Ниската минерална густина на коските е ризичен фактор за остеопорозни фрактури на коските, па затоа е препорачливо децата и адолесцентите да консумираат секој ден три производи богати со калциум. Во периоди на зголемена потреба од калциум, исхраната треба да се надополни со соодветни додатоци.

Потребата за калциум кај деца зависи од возраста. Храната за деца на возраст од 1 до 3 години треба да содржи 700 mg калциум дневно. Децата на возраст помеѓу 4 и 8 години треба да земаат 1000 mg дневно, а постарите деца и тинејџери (9-18 години) треба да земаат 1300 mg калциум дневно (стапката на возрасни е 1.000 mg). Зголемената потреба за калциум кај децата е резултат на нивниот активен раст. Дури и и исхрана која е богата со калциум (млечни производи, риби, мешунки) не секогаш обезбедува соодветни количества на калциум. На пример, една чаша млеко одговара на 60% од потребниот калциум за мало дете, додека само 20% од потребното за тинејџер.Треба да се напомене дека правилното внесување на калциум за време на детството и адолесценцијата се исплаќа во иднина, бидејќи т.н. врвна коскена маса се достигнува на околу 30 години. Калциумот обезбедува здрави коски со намалување на ризикот од фрактури на коските или помали повреди. Покрај тоа, детството е период кога нашите заби се формираат. Дефицит на калциум ,хипокалцемијата доведува до многу нарушувања во развојот и перформансите на телото, особено кај децата и младите (меѓу другото: абнормален раст на коските кај деца, оштетена мускулна функција и невротрансмисија, абнормално згрутчување на крвта и абнормална дигестивна ензимска функција). Затоа, урамнотежената исхрана е исклучително важна за да не ги уништи есенцијалните хранливи материи, да ја зајакне и поддржи работата на телото.

Препаратот содржи органски калциум во прав (за да дознаете повеќе за придобивките и апсорбирањето на калциумот во оваа форма, погледнете TIENS Хранлив Супер Калциум во прав).

Калциумот е суштински елемент за животот. Тој е одговорен за многу функции на телото, на пример, има позитивен ефект врз функцијата на дигестивните ензими и придонесува за нормално згрутчување на крвта. Тој обезбедува правилно функционирање на мускулите и невротрансмисија, но пред сè калциумот е основниот градивен елемент на коските и забите. Витаминот Д ја регулира хомеостазата и фосфатите на калциумот во телото, што значи дека количината на калциум и фосфор апсорбирани во цревата од крвотокот во голема мера зависи од овој витамин. Дефицитот на витамин Д ја ограничува апсорпцијата на калциум, дури и кога исхраната е богата со овој макро елемент. Како резултат на тоа, може да  дојде до слаби коски. Покрај тоа, витамин D има позитивно влијание, бидејќи помага за нормална функција на имунолошкиот систем и реакцијата при инфекции. Витаминот Д го спречува рахитисот кај децата. Познати симптоми на недостаток на калциум вклучуваат послаби коски и кревки заби.

Производот, исто така, содржи витамин Ц, витамин А, цинк, железо, млеко во прав и таурин.

  • Состојките на препаратот покажуваат широк спектар на дејства:
  • Калциумот во Супер калциум во прав за деца опфаќа 45% од дневните потреби за овој елемент кај деца и адолесценти.- Калциумот и витаминот Д придонесуваат за здрав раст на коските кај децата, како и нормална мускулна функција.
  • Калциумот е важен за одржување на здрави коски и заби, нормална невротрансмисија и метаболизам што произведува енергија.
  • Витаминот Д придонесува за нормално функционирање на имунолошкиот систем, како и за нормална апсорпција на калциум и фосфор.-Витаминот Ц придонесува за нормално формирање на колаген за коските, крвните садови, кожата, забите, 'рскавицата и непцата.
  • Витаминот А придонесува за одржување на нормална кожа и мукозни мембрани.
  • Цинкот придонесува за нормален метаболизам на витамин А и ги штити клетките од оксидативен стрес.

 

Препорачана дневна доза:

За деца помеѓу 1 и 3 години, растворајте 1/2 кесичка во 1/2 чаша топла вода, еднаш дневно навечер.

 

За деца над 3 години - растворете 1 кесичка во 1/2 чаша топла вода, еднаш дневно - навечер.

 

Продажна цена: 65,63 лв

Дистрибутерска цена: 52,50 лв

 

Јас, Роза Мафкова,постојан судски преведувач , со свој потпис и печат, потврдувам дека правилно извршив превод  од бугарски на македонски  јазик.

Струмица, 10.12.2018 г.

Бр.427

Back to Top