Традиционална кинеска медицина

 

Потеклото на традиционалната кинеска медицина не враќа илјадници години. Според Кинезите, тајната на нашето здравје лежи во нас и околината. Така, кинеската медицина обраќа внимание не само за здравјето на една личност, туку и за неговата психолошка и физичка состојба, како и за неговата исхрана. Главната порака е пред се превенција, а не третман.  Вториот важен аспект на природната кинеска медицина е да се запре развојот на постоечките состојби. Двата пристапи го сочинуваат кинескиот концепт за здравјето, исто така познат како Култура на долговечноста. Глобалното истражување за долговечноста покажува дека 3 од 5-те области со највисок просечен животен век се регионите каде што е присутна кинеската култура или чие потекло е кинеско. Традиционалната кинеска медицина се базира на хармонијата меѓу Јин и Јанг и теоријата на Петте Елементи, претпоставувајќи дека сета природа и космос се состојат од пет основни елементи: Земјата, Металот, Вода, Дрво и Оган. Сè може да се сведе на еден од нив. Многу од додатоците на TIENS се повикуваат на Теорита за Петте елементи. TIENS црпи од богатството на традиционалната кинеска медицина и во исто време ги комбинира ова со најновите достигнувања во областа на биотехнологијата. TIENS разви сеопфатна програма за одржување на добра физичка и психичка состојба со помош на додатоци во исхраната, која опфаќа четири чекори: Чистење, Пополнување, Зајакнување и Балансирање.

Кинеските симболи:

Симболите играат важна улога во кинеската традиција и култура. Нив ги следат кинезите во текот на нивниот живот, од раѓање до смрт. Затоа, влегувајќи во светот на кинески симболи, имаме можност подобро да го разбереме карактерот на кинескиот народ.

Кинеската традиција и нејзината поврзаност со симболизмот во поширока смисла, датира од античко време. И до денес, Кинезите и обрнуваат големо внимание. Тие се подготвени да купат талисмани и различни амајлии, за кои се верува дека ќе донесат среќа, просперитет и заштита од злите сили. Според кинезите, симболите, меѓу другото, донесуваат ред во светот и ни дозволуваат да живееме според одредени принципи. Затоа кинезите се опкружени со симболи дома, на работно место, ги носат или ги вклучуваат во логото на нивните компании. Во светот на кинеските симболи, тоа се животни и бои, кои играат клучна улога.

 Добрината на Змејот, упорността на Желка

Кинезите веруваат во моќта на таканаречените четири чудотворни животни добиени од древната митологија: змеј, феникс, еднорог и желка.

Змејот симболизира среќа и љубезност. Тој е едно од најважните суштества во кинеската митологија и можеби една од работите што просечниот европски човек најчесто се поврзува со Кина. Од самиот почеток, змејот ја претставува машката Јанг енергија и креативност. На овој начин носењето маскоти со змеј е наменето за полнење на Кинезите со позитивна енергија. Змејот, исто така, игра важна улога во традиционалните свадбени ритуали во Кина. Подтекстот на танцот на змејот за време на свадбата е многу сексуален. Во текот на овој танц е моментот кога младенците ја напуштаат свадбената забава и остануваат насамо.

Друго популарно суштество на моќ во Кина е Феникс. Во кинеската митологија, фениксот е претставен како господар на сите птици. Таа станува симбол на моќ и благодат, но пред се на целата енергија на Јин. Се гледа како олицетворение на женственоста. Кинескиот Феникс, заедно со кинескиот змеј, претставува совршена врска меѓу семејната двојка и исто така се однесува и на енергиите Јин и Јанг.

Животинскиот симбол на добрината во Кина е еднорогот. Кинеската верзија, сепак, се разликува од онаа позната во западната култура. Можеби тој нема рог за да има два или три рогови на главата. Еднорог е симбол на желбата да имаш деца. Жената, од друга страна, е симбол на издржливост, независност, како и на мудрост и долговечност. Според кинеската традиција, желката ги држи тајните на Небото и Земјата.

Покрај овие четири надприродни суштества, кинеската симболика вклучува и други животни како што се тигар, елен, крава и лав.

Лавот, според кинеските верувања, е симбол на моќ, величина и среќа. Се претпоставува дека ги заштитува луѓето од злите сили. Скулптурите во форма на лав често може да се видат на предниот дел од влезот на важни објекти и јавни згради. Тиенс Група исто така го користи овој симбол во својата трговска марка. Таа е лав со ширење на крилја – Небесниот лав, кој е симбол на моќ и слобода.

Бело за тага, црвено за радост

Боите во Кина често може да симболизираат сосема различни работи отколку во Европа. Треба да се напомене дека ова се однесува и на деловните и општествените односи. Оттука, лесно е да се згреши при давање подароци, испраќањето на писма или покани и изборот на облека, како кај повеќе така и кај помалку формални прилики. Ајде да го земеме белото, на пример, на Запад, тоа е симбол на чистота, невиност, главно поврзана со свадбените традиции, па затоа е поврзана и со среќни моменти. Сепак, во кинеската традиција, белата боја симболизира жалост и тага.

За Кинезите бојата на среќата е црвена. Затоа декорациите што се користат за време на свадбените церемонии се во оваа боја. Исто така, за време на други семејни прослави, на пример, црвена лента со монета виси околу подножјето на новороденче. Бојата на лентата треба да донесе на детето среќа во текот на неговиот живот, а паричката има за цел да ги штити од зло. Во Кина, еден месец по раѓањето на детето, се организира роденденска прослава, при што гостите му даваат на детето црвени јајца. Тие симболизираат хармонија и среќа. Црвеното во Кина, исто така, значи верност и храброст, носи слава и помага да се одржи добро здравје. Па Кинезите веруваат дека секогаш е препорачливо да има нешто во црвено со вас.

Игра на бои

За време на контактите со Кинези бидете внимателни со црното. Во Кина има двосмислено значење – и позитивно и негативно. Тоа може да симболизира определба, праведност и несебичност, а во исто време наликува на железо. Сепак, тоа може да значи и зло, тајност, итрина и измама. Виолетова, од друга страна, е “безбедна” боја што кинезите ја поврзуваат со мудрост и моќ. Сино, пак, значи чистота, наивност и меланхолија. Неговата нијанса во кинеската традиција е повеќе сино-зелена. Често се поврзува со детството. Зелената е бојата на пролетта, животот, динамиката, но исто така може да има лоши конотации. На пример, зеленото може да биде поврзано со неверство.

Во минатото, жолтата боја што Западњаците – слично на црвеното – поврзано со боите на Кина, ја сметаат за императорски боја. Припишан само на империјалното семејство, тој симболизира сила и богатство. Подоцна, неговата употреба станува се почеста, но во денешна Кина, таа веќе не е толку недвосмислена.

При изучување на кинески симболи, добро е да се има на ум дека Кина постојано се менува. Иако традицијата е од поголема важност, бизнис-културните и политичките интеракции во западен стил влијаат врз секојдневниот живот на Кина. Затоа, постојат исклучоци од правилото – кога кинеската невеста носи бело и логото на кинеската компанија во светот носи бои кои се позитивни во Европа.

Давање подароци во Кина е речиси церемонија. За кинезите е исклучително важно не само видот на подароците, туку и нивното пакување и начинот на нивното давање. Вреди  да ги научиме добрите манири (savoir-vivre) кога даваме кинески подароци, така што лицето кое го добива подарок всушност ги разбере нашите намери. Особено за Азијците, подароците се начин да се изградат добри лични и деловни врски.

Кинеската култура е полна со симболика. Кинезите се опкружени со симболи насекаде – дома и на работно место, така што сите амајлии и фигури поврзани со кинеската традиција сигурно ќе бидат добредојдени подароци. Меѓу нив се и слики на змеј, кој се смета за симбол на среќа, но и симбол на мирот во домот.Многу добар подарок е и фигурата на жаба што седи на еден куп монети, чиј подарок е желба за богатството на примателот. Две риби го симболизираат просперитетот. Во прилог на животните фигури, Кинезите вклучуваат како среќни фигури, на пример, фигурата на еден стар човек кој држи праска, што се толкува како желба за долговечност. Праска е навистина добар подарок за Кинезите, бидејќи тоа е исто така симбол на долг живот, исто така потсетува на млади, пролет и свежина. Во Кина, луѓето често ја даваат својата храна во форма на овошни кошеви, печурки, колачиња и скапи чаеви. Ако одлучиме да дадеме вино, треба да додадеме спирален челик, бидејќи фактот дека подарокот е практичен е многу ценет во Средното Кралство. Подарок кој дефинитивно ќе го израдува Кинезите е општествена игра – кинески шах, ма-Јонг. Во Кина, поради фактот што пушењето е вообичаена навика, таков подарок ќе дојде на позитивен прием.

Подароци со повод

Ако некое лице е поканет на кинеска свадба, вреди да се купи букет лилјани, орхидеи или бисери кои се сметаат за среќни цвеќиња, истото важи и за давање цвеќиња на Среќен Бамбус. Лилјаните го симболизираат бракот веќе 100 години, а бамбусот е желба за успех на работното место. Најдобар подарок за невестата и младоженецот е … црвените коверти со пари. Црвената симболизира желбата за среќа. Треба да се запомни дека банкнотите што се ставаат во пликот мора да бидат нови, и тие не можат да се смачкаат. Износот на пари мора да биде круг број и мора да го надмине износот што невестата и младоженецот ни платиле за свадбената забава. Во Кина, идните мајки исто така добиваат подароци. Најпопуларниот подарок е плодот на лоњите и лотосните семиња. Комбинацијата на нивните имиња на кинески значи желба за раѓање на момче. На бебето треба да му се даде накит или црвен плик, се разбира, со соодветната содржина. Вториот е најпопуларниот подарок за прослава на кинеската Нова Година.

Црн список со подароци

На “црната” листа на кинески подароци што треба да се избегнуваат кога станува збор за Кинезите, часовникот зазема прво место. Во кинеската култура се смета како симбол на одбројува деновите и часовите до смртта и се споредува со култот кон мртвите. Крпите и ткивата исто така имаат слични погребални асоцијации, бидејќи тие се користат при погреби. Високите места на листата со црни подароци, исто така, заземаат остри алатки (ножици, ножеви или алатки) кои, според фенг шуи, произведуваат лоша енергија и доведуваат до прекини. Во оваа “акутна” категорија има и рози со трње. Таквите асоцијации на крајот на врската имаат сите видови огледала кои се симболични за ранливоста, кои исто така се сметаат за елементи кои привлекуваат зли духови во Кина. Лоша идеја е да подарите чадор на Кинез. Ова всушност се смета за изјава дека веројатно нема да има втора средба.По същия начин, подаряването на обувки може да се приеме също като поличба, че повече няма да се върне. Даване на китайската шапка в зелено може да се предположи, че жена му е изневерила. Добре дошъл подарък в Китай е храната – освен крушите, които също свързвани с раздяла. Негативен смисъл имат някои цветя, вече споменатите рози и хризантеми.

Симоболика на броевите

Во Кина исто така е важно да размислите колку ќе добиете подарок. Забранетата бројка е 4 – нејзиното име на кинески звучи како “смрт”. Во овој случај, треба да се забележи дека во некои кинески слогови, иако тие се разликуваат во писмена форма од нивната ознака, тие се изрекуваат на ист начин. Ова ги прави толку многу имиња, кои вообичаено обично ги прифаќаат Европејците, да имаат негативни конотации за Кинезите. Од друга страна, кога станува збор за парични подароци, големината им да е делива со 8 е добредојдена. Овој број е симбол на просперитет во Кина. Покрај тоа, во симболиката на Кинезите, дури и броевите се сметаат за успешни. Една стара кинеска поговорка вели: “Благословите доаѓаат од парови”, и затоа подароците со број два се толку ценети.

Не само подарокот е важен

Во кинеската култура големо значење се придава на пакувањето на подарокот. Не треба да се пакува во бела, црна или сина хартија. Исто така, подароците во овие бои се подразбираат како забранети, како и бели цветови. Тие за кинезите се асоцијација на несреќа, погреб и жалост за мртвите. Од друга страна, среќни и празнични бои се следните: златни, жолти, розови и зелени. Посебно место во кинеската симболика го зазема црвено – тоа е поврзано со желбата за среќа и просперитет. Пакување на подароци во црвена сигурно ќе ви донесе признание во очите на Кинезите. Интересната работа за добрите манири во давањето подароци на кинезите е тоа што не треба да ја врзете лентата за дарот.

Бизнис подароци

Во деловните контакти подароци се добредојдени, но … по завршувањето на преговорите или кога е склучен договор. Инаку, тие може да се третираат како поткуп. Интересно, Кина нема да може да ја земе церемонијата за доделување на подароци. Мора да го информирате вашиот бизнис партнер однапред дека сте спремни да дадете подарок за да не бидете изненадени затоа што кинезите не сакаат да бидат ставени во непријатни ситуации.

Во бизнис контактите најдобри се подароците или додатоците поврзани со компанијата или земјата на потекло. Во Кина, помалку ризично е да подарите подарок … на компанијата, а не на газдата. Ако одлучите да подарите подарок на приватно лице, сепак, ќе треба да се разгледа и за подарок неговиот сопруг или сопруга. Обрнете внимание на цената на подароците. Тука најдобар принцип е “златна средина” – премногу евтини подароци може да наштетат и премногу скапи можат да бидат поврзани со поткуп.

Најдобри подароци во деловни ситуации, покрај веќе споменатите додатоци за компанијата, се пенкала, албуми со фотографии или алкохол. Важно е тие да бидат брендирани. Овие видови подароци во Кина се сметаат за синоним за висок статус. Сепак, не давајте двапати истиот подарок. Поканата за ручек или вечера е исто така форма на кинески подарок. Подарокот мора да биде предаден во двете раце и со двете раце. Треба да се потсетиме дека, според кинескиот обичај, прифаќањето на подарокот мора да се одбие три пати. Затоа треба да инсистирате. Ние исто така мора да бидеме подготвени за тоа дека откако ќе добијат подарокот Кинезите заблагодарат на демонстративен начин. Подароци во Кина бараат враќање на гестот, лицето кое го прима подарокот ни дава подарок со слична вредност на следниот состанок. Ако ова не е направено, треба да му се заблагодариме во писмена форма за дарот. Не треба да го распакуваме подарокот пред секого, туку да го правиме тоа дома, освен ако не добиете дозвола од лицето што го дава подарокот.

Тајните за убавината на азиските девојки

Беспрекорен тен, без брчки на лицето, благодатна фигура, сјајна коса – сонот за убавина на азиските жени не се разликува од оној на европските жени. Тие постигнуваат совршенство, црпејќи од традицијата, но и од современите техники во козметологијата.

За азиските жени е важно да изгледаат млади и здрави. Поради популарноста на козметиката против брчки, таа се применува дури од жените на 20 години. Причината за ова, уште не толку популарна во западниот свет, е филозофијата против стареењето, која е да ги спречи ефектите на стареењето на луѓето, а не да ја врати штетата што поминатото време ја направило на кожата и телото. Азиските жени користат повеќе од десет козметички производи секој ден. На пример, тие можат да користат до 3-4 различни производи за нега на око за време на ритуалот за убавина што го вршат секое утро и вечер. Тие посветуваат големо внимание на чистење на кожата.

Сонце? Престане!

Кога станува збор за убавина, азиските жени ги ценат најновите високо-технолошки достигнувања во козметологијата и естетските процедури за медицина исто толку колку и природните состојки и ритуали како зелен чај или масажа, на пример, кои со векови се користат  во грижата за убавината во овие култури. Азиските жени се навистина опседнати со фотостареењето, од каде што доаѓа и популарноста за средство за заштита од сонце со висок фактро, како и заштитата од сончевите зраци … под чадор за време на прошетка во топол летен ден. За нив, прекрасната кожа е кожа која не е исончана и ако бледата кожа е идеална за убавина, следува да се бараат многу различни видови креми и маски за избелување на кожата.

Патот на човекот … кон убавината минува низ стомакот

Азиските жени знаат дека она што го јадеме има големо влијание врз убавината. Не е само за одржување на витка фигура, туку и за сознанието дека дури и најскапите козметички производи нема да дејствуваат, освен ако не ја добијат потребната поддршка одвнатре. Азиската кујна не е само вкусна и здрава, но исто така е добра за убавината. Полна со овошје и зеленчук – извори на витамини, вклучувајќи витамин Ц и Е-силни антиоксиданти кои се борат со слободните радикали одговорни за стареење.

Јадењето на азиските жени е богато исто на риба, која освен својата богата хранлива вредност, е одличен извор на незаситени масни киселини (омега-3). Овие киселини не само што помагаат во спречувањето и ублажувањето на симптомите на т.н. модерни болести поврзани со возраста, но исто така и поттикнуваат процесите на регенерација на кожата, ја ублажуваат иритација, намалување на отокот и го успоруваат процесот на стареење. Морската храна, покрај омега-3, содржи многу витамини (особено Б витамини) и минерали како што се селен, цинк, железо, магнезиум, калциум, флуор. Тие се важни не само за правилно функционирање на телото (на пример, калциум за градење коска), туку и за подобрување на состојбата на кожата преку подобрување на нејзината еластичност.

Сојата е другиот важен елемент од исхраната на азиските жени, и слично на рибата и морските плодови, е извор на омега-3 киселини и витамини од групата Б, но исто така содржи изофлавони – природни фитоестрогени. По влегувањето во телото, тие го имитираат дејството на естрогени. На овој начин, тие можат да го задржат хормоналниот баланс кај жените и со тоа да влијаат врз производството на колаген, еластин и хијалуронска киселина во подлабоките слоеви на кожата. Меѓутоа, пред сè, тие се моќни антиоксиданти. Како дел од “исхрана за убавина”, плодовите на растението хинап, познати уште како кинески урми, се исто така популарни во Кина, како и лотосовите семиња или коренот од женшен, а во Јапонија – алгите.

Здравата исхрана на азиските жени е збогатена со додатоци во исхраната. Нивната примена во Азија е многу распространета.

Природните сојузници на убавината

Во грижата за убавината на азиските жени, традицијата и природата играат одлучувачка улога. Во кинеската култура зборот “рамнотежа” е особено важен. Затоа стрес, акумулацијата на тензијата која негативно влијае на здравјето и убавината им се непознати.

Масажата на лицето игра голема улога во грижата за убавината на азиските жени. Галењето,масажата и стискање на кожата го подобрува овалот на лицето, релаксирајќи ги мускулите и спречувајќи појава на брчки. Корисните својства на соја се забележани кај азиските жени не само од нејзината примена во исхраната, туку и од примената на козметиката во кои главна состојка е сојата. Сојата е особено ефикасна во козметиката против стареење. Активни состојки го подобруваат тонот на кожата и хидратацијата. Друг козметологичен хит, произведен во Азија е зелениот чај. Со векови и до ден денешен, тој се смета за извор на здравје и младост. Неговите извонредни својства се применети и во козметологијата, главно благодарение на полифенолите. Овие соединенија покажуваат антиоксидантни својства (избришат слободните радикали), кои освен тоа делуваат помоќно од витамин Ц и Е. Како резултат на употребата на козметика која содржи антиоксиданси, сврзното ткиво на кожата и крвните садови стануваат посилни и кожата е повеќе подобро заштитено од УВ зрачење. Ова е причината зошто екстракт од зелен чај често се користи во препарати кои се дизајнирани за борба против стареењето. Исто така е потребен за помлада кожа, помагајќи да се намали прекумерното производство на себум, одговорно за мрсењето на кожата. Зелениот чај се применува и во антицелулитни козметички средства, шампони, кондиционери и благодарение на неговите добри мириси – и во лосиони за тело, парфеми и многу повеќе. Домашниот метод за убава коса за кинеските жени е, на пример, плавење на косата со подготвена мешавина од две чаши зелен чај и десетина капки масло од рузмарин.

Перли, Камелија и Славеј

Меѓу азиската природна козметика, јасминот е многу популарен. Маслото од јасмин ја омекнува кожата, но во исто време ја зајакнува заштитната бариера, ја олеснува иритацијата, го надополнува недостатокот на липиди. Важно е тоа што не само што ги хидрира епидермисот, туку и подлабоките слоеви на кожата. Козметичките производи со бисери во прав многу често се користи од страна на кинеските жени. Во Традиционалната кинеска медицина се применуваат исто така и како додаток. Се верува дека бисерниот прав има антиинфламаторно, антибактериско, но пред сè, лековити и “култни” својства. Според кинеските жени, козметиката која содржи бисер во прав помага да се бори со брчките, да се подобри бојата на кожата, белилото и да се заштитат од сонцето. Од друга страна, јапонските жени имаат слабост во козметиката со масло од камелија. Тие втријуваат цубаки – исклучително чисто масло од семе на Камелија, во косата и на површината на ноктите, но го применуваат и на лицето, вратот, деколтето и телото. Тоа помага во борбата со стрии, ја менува бојата и совршено ја храни кожата. Сепак, вистинскиот хит производ за извоз од јапонската козметологијата е маска направена од … столицата на славеј која интензивно хидратира, прочистува, избелува, ја менува бојата на кожата, ги намалува брчките и го подобрува изгледот на кожата.

За да се постигне убаво тело

Освен козметиката, азиската нега на телото вклучува главно масажи, но исто така и физичка активност. Според традиционалната кинеска медицина, различните видови азиски масажи ја обновуваат хармонијата и стимулираат. Тие се дизајнирани да ги подобрат менталните и физичките карактеристики. Еден од најпопуларните од нив е шиацу масажа, буквално преведена со “прст масажа”, која е прилагодена на индивидуалните потреби на телото. Шиацу масажата се врши врз постела, ставена на подот, без употреба на масла во лесна облека. За време на третманот, масаторот постојано применува притисок на палецот на секој дел од телото, со што се прилагодува протокот на Qi енергија на пациентот. Оваа масажа обезбедува добро расположение, но исто така е и од корист за изгледот, бидејќи масажата ги подобрува функциите на кардиоваскуларниот и лимфниот систем. Јавните вежби се специфични за Азија и особено за Кина. На отворено, во паркови, кинезите колективно вежбаат различни форми на вежбање – од Таи Чи, Кунг Фу, Јога до специјални вежби за возрасни. Сите овие форми на вежбање, според Кинезите, влијаат врз хармонијата на духот и телото, ја подобруваат целата физиологија на телото, обезбедуваат здравје, добра форма а на тој начин и убавина.

Back to Top
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial