Масло од лук

2 114 ден

Од античките времиња, лукот е корисен заради неговите антибактериски својства. Лукот се одгледува во Централна Азија, Индија и Кина со векови. Иако во многу земји денес главно се користи како зачин, лукот, исто така, станува важна состојка во производството на природни прехранбени додатоци.

Лукот (Allium sativum L.) е растение со многу широк спектар на дејства врз човечкото тело. Неговата ефикасност е целосно истражена и документирана. Најстарите податоци за употребата на лук датираат од 3000 години пред новата ера.Од тогаш, со векови, лукот се користи како зачин или доодаток во исхраната, како и лек за лекување на заразни болести и паразитски инфекции на дигестивниот тракт. Современите научни истражувања не само што ги потврдуваат дезинфицирачките, бактериостатските и антипаразитарните својства на лукот, туку и докажуваат многу други, претходно непознати, квалитети на лукот. Најважни меѓу нив е дејството за подобрување на целокупната циркулација на крвта.

- Експериментално е потврдено дека добиеното масло од лук придонесува за одржување на здравјето на кардиоваскуларниот систем;
- Резултатите од истражувањето исто така покажале дека лукот ја олеснува циркулацијата на крвта во капиларите;
- Бројни студии покажаа дека лукот помага во одржување на нормалниот холестерол и нормалните нивоа на липиди во крвта. Се покажа дека маслото од лук има позитивен ефект врз метаболизмот на шеќерот во телото;
- Маслото од лук може да помогне во одржувањето на здравјето и функциите на респираторниот систем;
- Еден од најважните квалитети на лукот е неговите антиоксидантни својства; тоа може да помогне во зголемување на антиоксидантниот капацитет на телото.

Состав:

Состојките на TIENS малсото од лук вклучуваат екстракт од лук (лук масло). 3 капсули на екстрактот одговараат на 10 глави на лук. Додатокот е без мирис. Меѓу најважните состојки на лукот од фармаколошка гледна точка се оние што содржат органски сулфурни соединенија.Тие се оние кои ги дефинираат неговите специфични особини. Тие вклучуваат алиин кој се претвора во алицин, кој за возврат се трансформира во аджоен, алил олиго- и полисулфиди, како и винил сулфиди. Лукот исто така содржи флавоноиди, нуклеозиди, ензими, витамини (А, Ц, итн.) и микро- и макро елементи (меѓу кои калиум, железо, фосфор, натриум и калциум).Една супстанција специфична за лук е есенцијално масло од лук. Се добива со парна дестилација на мелен лук и првпат е направен од лук на крајот на 19 век. Есенцијалното масло од лук содржи мешавина од различни полисулфиди кои додаваат вкус и арома.Содржината на маслото зависи од потеклото на лукот и сезоната на жетвата. Екстрактите од маслото содржат претежно дијалил дисулфиди, алил трисулфиди и алил метил трисулфиди.
Back to Top
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial