ТИЕНС Цинк

1 039 ден

Цинкот се нарекува елементот на здравјето и убавината и не без причина. Овој микроелемент игра важна улога во бројни процеси кои се случуваат во телото. Тој помага во одржувањето на здрава кожа, коса и нокти. Ги поддржува функциите на мозокот и половите хормони. Не е изненадувачки што кога има недостаток на овој елемент, нашето тело ” штрајкува“. Препаратот на TIENS Цинк помага за зачувување на нормални му нивоа.

Цинкот е еден од микроелементите од суштинско значење за правилното функционирање на телото. Тој е неопходен за активирање на повеќе од 200 различни ензими, вклучувајќи ги и оние кои се вклучени во синтезата на протеини, ДНК и РНК. Тој е одговорен за правилна поделба на клетките. Од таа причина, тој е особено важен за развојот на фетусот (ова може да ги спречи дефектите на невралната туба). Улогата на цинкот е важна и за одржување на соодветните нивоа на витамин А во крвната плазма, што е од суштинско значење за здрав вид. Овој микроелемент обезбедува правилно функционирање на кожата и мукозните мембрани, поради што игра клучна улога во одржувањето на здравиот изглед. Еден лесен за идентификација сигнал на дефицит на цинк, испратен од нашето тело, може да биде кожни несовршености или ноктите и косата, кои губат сјај и стануваат кршливи. Цинкот е од суштинско значење за многу хормони, како хормон за раст или гонадотропин – хормони кои се одговорни за развој на здрави гениталии (особено кај момчињата). Цинкот, исто така, придонесува за одржување на нормалното ниво на тестостерон во крвта, како и за придонес кон нормалната плодност и репродукција.

Цинкот се набавува во организмот главно од исхраната. Најголеми количини на овој елемент може да се најдат во говедско месо, свинско и пилешко, црн дроб, морска храна (на пр. остриги, ракови), мешунки, полнозрнест леб, семки од тиква, ореви, јајца, сирење, месо (особено црвено) и булгур. Луѓето кои се изложени на ризик од недостаток на цинк се оние со нискокалорична исхрана, вегетаријанци, луѓе кои конзумираат многу слатки, бремени жени, возрасни и деца.

Во случај на недостаток на цинк, освен добро балансираната исхрана, додатоци можат да се покажат како корисни. Препаратот TIENS Цинк помага да се одржува потребното ниво на цинк во организмот.

Во новата генерација на ТИЕНЦ Цинк, овој основен елемент е збогатен во форма на цинк бисглинат. Цинк бисглинат е хемиска форма на органски цинк хелатран од две амино киселински молекули, во овој случај глицин.

Бројни студии потврдија дека хелатните форми на одредени минерали, вклучувајќи и цинк, покажуваат подобра апсорпција отколку неорганските или органските соли. Цинковиот бисглицинат е, на пример, околу 40% до 50% подобро апсорбиран и биодостапен од цинк глуконат.

Подобрата апсорпција се должи на аминокиселинските лиганди кои помагаат на цинкот да биде поефикасно транспортиран преку мембраните. Аминокиселинските лиганди помагаат во одржување на растворливоста на цинкот во гастроинтестиналниот тракт, кој подоцна може да се апсорбира со помош на аминокиселински транспортери. Покрај тоа, гликозата и протеинот од кокошкини јајца, покажуваат највисока биолошка вредност – се смета дека се супериорни во однос на другите видови на протеини, бидејќи содржат големи количини на есенцијални амино киселини, т.е. оние кои треба да бидат обезбедени со храна.

Состојките кои се содржани во препаратот:

  • придонесуваат за одржување на нормална кожа, коса и нокти;
  • да имаат корисен ефект врз појавата на кожата (помагаат во борбата против акните, вишокот на себум, го забрзуваат заздравувањето на раните, помагаат во заштитата на клетките од оксидативен стрес што го забрзува стареењето);
  • помагаат на имунолошкиот систем;
  • имаат позитивно влијание врз видот;
  • придонесува за нормална когнитивна функција која може да придонесе за нормална меморија и перцепција;
  • придонесува за заштита на клетките од оксидативен стрес,
  • придонесува за нормална плодност и репродукција;
Back to Top
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial